Ekonomi

Piyasalarda 2008 Travması Tetiklendi! Dünya Borsa Çöküşü Panik Yaratır: SVB, İlk Dominolar mı?

ABD borsaları dün gece deli gibi satış yaparken, kripto varlıklarda Benjamin Franklin gözden kayboldu. Asya piyasaları buna kıyasla durur mu? Güneş doğudan yükselirken madeni paraları eritmeye devam etti. Kısacası yeni depresyon kapıda mı? Lehman Brothers’ı hatırlayalım mı? Düşen ilk domino taşı kime bulaşır? Piyasalar neden çöktü?

Dün ABD’de hiçbir şey olmasa da bir şey oldu. Borsalar resmen eridi, bitti, kül olmadı ama buharlaşan ölçü bardağın dolu kısmını değil, boş tarafını gösterdi.

Takvim günü değişirken ABD’de teknoloji hisseleri, yük endeksi Nasdaq yüzde 2,05, büyük şirketlerin göstergesi S&P 500 yüzde 1,85 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,66 geriledi.

ABD piyasalarındaki faiz artışlarının da etkisiyle yatırımcılar bankaların portföylerindeki bonolardan korkmaya başladı. Endişe paniğe dönüştü.

Panik, 4 büyük ABD bankasının piyasa değerini 50 milyar dolardan fazla eritti. JPMorgan, Bank of America, Citi ve Wells Fargo, ana endişe kaynağı olan Silicon Valley Bank’taki (SVB) sorundan etkilendi. Bulaşıcı olmasından korkulan manzara aynen böyleydi.

SVB mevduat sahiplerini korkuttukça mevduatlar düştü. Karşılığında menkul kıymetler portföyü satıldı. Ama kayıp harika görünüyordu.

Piyasalardaki yatırımcılar, ABD’deki faiz artışları nedeniyle değeri düşen bankaların elindeki tahvil portföylerinden korkmaya başladı.

“Yoksa kapıyı çalan bir kriz miydi?” 24 saatte 40 milyar dolara yakın eriyen kripto tarafında da bir sorun yaşandı.

BloombergHT’ye göre kripto varlıklardaki Silvergate gelişmeleri de satış dalgasını artırdı.

Kripto varlık piyasalarında faaliyet gösteren Silvergate Capital, faaliyetlerine son vererek tasfiye kararı aldığında, FTX’in yaşadıklarının travması nedeniyle piyasalar tedirgindi.

Bankalar başlıklı borsalardaki gelişmelerin de eklenmesiyle kripto tarafında sert satışlar görüldü. Bitcoin 20.000 doların altına düşerken Ethereum 1.410 doların altına düştü.

AMAN TANRIM! Asya bunu görmekten vazgeçecek mi? O da durmadı, düştü. Asya’da borsalar, bugün açıklanacak verilere göre, Fed’in faiz artırımının durmayacağını göstermesinde önemli rolü olan tarım dışı istihdam öncesi düşüş yaşadı.

Yurtiçi siyasi gelişmelerin etkisiyle tedirginliği gideren Çin’de Hang Seng endeksi yüzde 3, Shenzhen yüzde 1,2 ve Şanghay endeksi yüzde 1,4 geriledi.

Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 1,8, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,12 ve Kosdaq endeksi yüzde 2 azaldı.

Japonya’da Nikkei 225 yüzde 1,2 ve Topix yüzde 1,3 kaybetti.

ABD bankalarında yaşanan sert satışların ardından Avrupa bankacılık hisseleri güne hızlı düşüşlerle başladı.

Avrupa’nın STOXX bankacılık endeksi SX7P, yüzde 4,2 düşüşle Haziran başından bu yana en büyük bir günlük düşüşüne hazırlanıyor.

ABD’de banka hisselerinin satışları, SVB Financial Group ve Silicon Valley Bank’ın bilançosunu desteklemek için 1,75 milyar dolarlık bir satış başlatmasıyla, yatırımcıların yeniden sermayelendirmenin yeterli olup olmadığı konusunda endişelenmesiyle düştü.

Avrupa’da Lloyds yüzde 4,4, HSBS yüzde 3,6, Barclays yüzde 5,8 ve NatWest yüzde 4,4, Deutsche Bank yüzde 7,9 ile güne başladı.

Bankalarda domino etkisi yaratmasından korkulan SVB’de neler oluyor?

img.i-scmp.com

Teknoloji çevrelerinde iyi tanınan, ancak Silikon Vadisi dışında pek tanınmayan SVB, dünya genelinde bankacılık hisselerinde bir panik dalgası yarattı.

Silikon Vadisi Bankası, portföyündeki önemli tahvil kaybını hisse senedi satışıyla telafi etmeye çalıştığında işler kızıştı.

Bloomberg’den Low De Wei’ye göre SVB’nin sorunları, ana portföyündeki 21 milyar dolarlık menkul kıymetleri ve 2.25 milyar dolarlık hisseleri satacağını açıkladığında başladı. Uzmanlar mevduat çıkışlarında ve faiz gelirlerinde düşüş öngörürken, banka hisseleri yüzde 60 değer kaybetti.

SVB CEO’su Greg Becker, müşterilere “sakin olun” çağrısında bulunurken, Silvergate ile aynı zamana denk gelen sorunlar bankacılık hisselerini büyük ölçüde etkiledi.

SVB’nin müşterileri Silikon Vadisi ve teknoloji startup’ları olmakla birlikte, ABD’deki start-up’lar arasında değerli bir konuma sahiptir. Ayrıca Pinterest ve Shopify gibi şirketlerle çalışıyor.

Gelecek için uzmanlar, mevduatların nereye akacağını izlerken, etkilenebilecek diğer bankaları da yakından işaretliyor. Bugün tarım dışı istihdam verileri de öne çıkarken, ABD piyasalarının haftanın son işlem gününde açılışı merakla bekleniyor.

En kötü senaryoda uzmanlar, bankanın nakitinin faaliyetlerini etkileyecek düzeyde azalacağı, sermayesinin eriyeceği ve bankanın daha büyük bir banka çatısı altına gireceği ihtimalini hesaplıyor.

Uzmanların olasılık hesaplamalarında öncelikle bu sorunu yaratan nedenler incelenir. SVB ile başlayan hareketler,

Düşük faizli tahvil hissesinin satışı, 2,25 milyar dolarlık rasyoları düzeltmek için sermaye artırımı (finansal durumu gösteren oranlar) ve Silikon Vadisi’ndeki yüksek faiz ortamında riskli kredilerin etkisiyle 1,8 milyar dolar zarar gerçekleştiren Fed ve mevduat kaybı. çıktı gösterilir.

Bankanın durumuna bakıldığında 12 milyar dolar sermayeye sahip olması dikkat çekerken, vadeye kadar elde tutma amacı olan tahvilin maliyeti 91 milyar dolar iken 15 milyar dolar zarar gösteriyor. güncel piyasa fiyatından.

Bu, bankanın iflas ettiği anlamına gelmez. Ancak ‘Bonoların vadesi çok uzun ve sigara gibidir, etkisi ancak yıllar içinde ortaya çıkar’ sözleri kullanılmaktadır.

2008 krizine benziyor mu? Tüm ABD bankalarının aynı durumda olması, yükselen faiz ortamının doğal bir sonucu olarak görülüyor.

BofA’nın tahvil portföyünde 109 milyar dolar ‘su altında’ görünüyor, ancak bankanın battığı düşünülmüyor. Aynı durum yıllardır Deutsche Bank’ta da gözlemleniyor. Kâr etmeyen banka hisseleri her zaman düşerken, bu doğrudan bir iflas anlamına gelmez.

‘Her şey pazara ve müşteri algılarına bağlı. Borç verenler (Lehman, Demirbank) kaçmadıkça, bankalar birdenbire batmaz…’ denir. Aynı şey SVB için de geçerli.

Dr. Artunç Kocabalkan kaçışın 2008 krizine benzerliğine dikkat çekiyor. Bu sorunu özetliyor

Devamında ABD bankacılık sisteminde yaşananların faiz riski nedeniyle geliştiğini belirterek, Fed’in faiz artışlarının bankalardaki tahvillerin değerini düşürdüğünü ve sermayelerini erittiğini vurguladı. Verilen uzun vadeli kredilerin de kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Erdoğan, ‘Dolar da faiz de yükselirse bankacılık sistemi ne olacak?’ o da düşünüyor

Piyasa istikrarı bozulduğunda tüm branşlardan gelen risklerden biri olan faiz artışının yol açacağı zararın ilk sinyali olduğu belirtiliyor.

haber-karamanli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu